Skip to main content

Köpek Kalp Hastalıklarının Tedavisi

human hand and dog feet
KÖPEK, KALP

Konjestif Kalp Yetmezliğinin (CHF – Congestive Heart Failure) Tedavisi

  • Köpeklerde kalp yetmezliğinin kesin bir tedavisi olmamasına rağmen, ilerlemeyi durdurup semptomları hafifleterek köpeğinizin hayatını uzatabilecek ve daha iyi bir hayat kalitesi sağlayacak tedavi yöntemleri mevcuttur.
  • Eğer klinik belirtiler ortaya çıktıysa ve köpeğinize kalp yetmezliği tanısı konulduysa, veteriner hekiminiz size bir tedavi programı önerecektir.
  • Köpeğinizin tedavi programı, onun bireysel ihtiyaçları, kalp hastalığının tipi ve evresine göre farklılık gösterecektir.
kadın ve köpek

 

Konjestif Kalp Yetmezliği Tedavisinde Önemli Noktalar

CHF tedavisinin hastalığı tedavi etmediğini ancak semptomları hafifleterek köpeğinizin normal bir hayat sürmesine yardımcı olacağını unutmayın.

Veteriner hekiminiz aşağıdaki bir veya daha fazla tedavi prosedürünü önerebilir:

  • İdrar sökücüler (diüretikler): Karın ve akciğerlerdeki fazla sıvının vücuttan uzaklaştırılması için kullanılan ilaçlardır.
  • ACE İnhibitörleri: Genellikle hipertansiyon ve kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ve daralan damarları açan bir ilaç grubudur.
  • Inodilatörler: Köpeğinizin zayıflamış olan kalbinin iş yükünü azaltarak hem daralan damarları açan hem de miyokardiyal (kalp kası) kasılmayı artıran ilaç gurubudur.

 

Diğer taraftan, veteriner hekiminizin tedavi amacı ile önerebileceği pek çok ilaç olabilir. Bunlar köpeğinizin spesifik ihtiyaçları ile ilgilidir. Veteriner hekiminiz aynı zamanda istenilen ayarlamaların yapıldığından emin olmak için köpeğinizin tedavisini yakından takip edecektir. Özellikle tedavinin ilk birkaç gününde köpeğinizin aktivitesinde ve davranışında fark ettiğinizin bir değişiklik olur ise lütfen veteriner hekimininize bilgi veriniz.

Konjestif Kalp Yetmezliği Olan Köpeğinizin Bakımı

Veteriner hekim ziyaretleri

Köpeğinize CHF teşhisi konulduktan ve uzun süreli ilaçOturan kadın ve köpek tedavi programına geçildikten sonra başlangıçta veteriner hekiminizi daha sık ziyaret etmeniz gerekebilir.

Ancak köpeğinizin durumu tedavi ile stabilize edildikten sonra bu ziyaretler daha düzenli ve normal aralıklı olarak planlanabilir.

Başarılı bir tedavinin amacı köpeğinizin kendisini daha iyi hissetmesini ve daha uzun yaşamasını sağlamak aynı zamanda acil ziyaretler ile beklenmeyen problemleri minimize etmektir.

Eğer köpeğinizin sağlık durumu herhangi bir zamanda gözle görülür bir şekilde değişir ise acilen veteriner hekiminiz ile temasa geçiniz.

Diyet ve Egzersiz

Veteriner hekiminiz besinsel olarak iyi dengelenmiş ve köpeğinizin kalp sağlığının durumuna uygun bir mama tavsiye edebilir. Bazı hastalar için sodyum (tuz) kısıtlamasına gitmek gerekebilir. Ödül mamaları hakkında veteriner hekiminize danışınız. Peynir ve et gibi pek çok insan gıdası kalp yetmezliği olan köpekler için uygun değildir. Yüksek sodyum (tuz) içeriği olan gıdalardan uzak durmanız tavsiye edilir.topla oynayan köpek

Egzersiz önemlidir ancak tipi, seviyesi ve sıklığı için lütfen veteriner hekiminize danışınız.

Eğer köpeğiniz egzersiz sırasında daralır ve aktivite sırasında zayıf ve güçsüz görünür ise acilen veteriner hekiminiz ile temasa geçiniz.

İlave Bakım

Kalp hastalığı olan köpeğiniz ile ilgili yapacağınız en önemli şey, onu yakından takip etmektir. İştahını, davranışlarını ve aktivitesini gözlemleyin. Köpeğinizde kilo kaybı veya artan su tüketimi gibi her değişikliği mutlaka veteriner hekiminize bildirin.

Solunum sayısı da aynı zamanda köpeğinizin sağlığını değerlendirmek için ilave bir yoldur. Köpeğinizin dakikadaki nefes alış verişi genel sağlığı ve akciğer fonksiyonu hakkında değerlendirme yapmanızda size yardımcı olacaktır.

uyuyan köpekKöpeğiniz dinlenirken veya uyurken 15 saniyede aldığı nefesi sayın ve bunu 4 ile çarpın. Böylece dakikada aldığı nefes sayısını bulacaksınız. Eğer dinlenme sırasında aldığı nefes sayısı 2 veya 3 gün sonra %20’den fazla artıyor ise veteriner hekiminiz ile iletişime geçin.

Lütfen unutmayın, köpeğinizin sağlığı için medikal önerileri sadece veteriner hekiminizden alın.